Heb je altijd al een Bonsai plant willen hebben, maar weet je niet hoe je hem moet verzorgen? Of heb je al een Bonsai plant, maar wil je hem nog mooier maken? Dan ben je hier aan het juiste adres. In deze blog vertel ik je alles wat je moet weten over het verzorgen van een Bonsai boom. Met mijn tips als botanist van The Green Bottle Garden, een online winkel gespecialiseerd in onder andere Bonsai’s, kun je je Bonsai plant laten stralen als nooit tevoren.
Wat is een Bonsai plant?
Een Bonsai plant is een miniatuurboom die in een kleine pot wordt gekweekt en gesnoeid om een bepaalde vorm te behouden. Het woord Bonsai betekent letterlijk 'boom in pot' in het Japans. Het kweken en verzorgen van een Bonsai plant is een kunstvorm die al eeuwenlang wordt beoefend in Azië. Het doel is om de schoonheid en harmonie van de natuur na te bootsen in een klein formaat.
Hoe kies je een Bonsai plant?
Er zijn veel verschillende soorten Bonsai planten om uit te kiezen. Sommige zijn geschikt voor binnen, andere voor buiten. Sommige zijn makkelijk te verzorgen, andere vereisen meer ervaring en vaardigheid. Sommige zijn groenblijvend, andere verliezen hun bladeren in de winter. Sommige zijn goedkoop, andere zijn duur. Hoe kies je dan de juiste Bonsai plant voor jou?
Het antwoord hangt af van je persoonlijke voorkeur, je budget, je klimaat en je beschikbare ruimte. Maar als je een beginner bent, raden we je aan om te beginnen met een Bonsai plant die makkelijk te verzorgen is, die past bij het klimaat waar je woont, en die niet te duur is. Enkele voorbeelden van zulke Bonsai planten zijn de Carmona en de zelkova. Je kunt deze soorten herkennen aan hun glanzende, wasachtige bladeren.

Hoe verzorg je een Bonsai plant?
Het verzorgen van een Bonsai plant is in de basis niet moeilijk, maar het vereist wel wat kennis en routine. Er zijn vijf belangrijke aspecten van de verzorging van een Bonsai plant: de plaatsing, het water geven en het snoeien. Laten we ze een voor een doornemen.
Plaatsing
De plaatsing van je Bonsai plant is erg belangrijk voor zijn welzijn. Je moet rekening houden met twee belangrijke factoren: het verschil tussen binnen- en buitenkweek en de hoeveelheid zonlicht.
Binnen of buiten?
Bonsai planten gedijen meestal het best buiten, waar ze natuurlijk licht, temperatuur en vochtigheid ervaren, essentieel voor hun groei. In koude regio's zoals Nederland, moet je Bonsai in de winter binnen halen om te beschermen tegen vorst. In warmere gebieden verplaats je ze in de zomer naar een schaduwrijke plek om oververhitting te voorkomen.
Soorten zoals de carmona kunnen beter binnen leven. Zet deze het hele jaar door in een lichte omgeving, zoals een vensterbank op het zuiden, maar vermijd directe nabijheid van verwarmings- of airconditioningunits vanwege de droge lucht.
Zonlicht
Zonlicht is essentieel voor de fotosynthese van je Bonsai plant, het proces waarmee hij zijn eigen voedsel maakt. Zonder voldoende zonlicht zal je Bonsai plant zwak en bleek worden, en uiteindelijk sterven. Daarom moet je je Bonsai plant op een lichte plek zetten, waar hij minstens vier tot zes uur indirect zonlicht per dag krijgt.
Water geven
Het water geven van je Bonsai plant is het belangrijkste onderdeel van de verzorging. Te veel of te weinig water kan fataal zijn voor je Bonsai plant. Te veel water kan leiden tot wortelrot, schimmelziekten en verstikking. Te weinig water kan leiden tot uitdroging, verwelking en bladval. De grond moet altijd licht vochtig zijn, maar nooit doorweekt of kurkdroog.
Je kunt de vochtigheid van de grond controleren door je vingers in de grond te steken om te voelen hoe nat of droog het is. Dit is een eenvoudige en effectieve methode om te weten wanneer je je Bonsai plant water moet geven. Als de grond aanvoelt als kurkdroog, is het tijd om je Bonsai plant water te geven. Als de grond vochtig aanvoelt, kun je nog even wachten. Als de grond aanvoelt als nat, heb je te veel water gegeven en moet je de overtollige water laten weglopen.

Snoeien
Je Bonsai plant heeft snoei nodig om zijn vorm en stijl te bepalen en te behouden. Je kunt twee soorten snoei doen: onderhoudssnoei en vormsnoei. Gebruik altijd scherpe en schone gereedschappen om je Bonsai plant te snoeien.
Onderhoudssnoei: Voer dit uit gedurende het groeiseizoen om de vorm van de Bonsai te behouden. Snoei nieuwe scheuten terug tot één of twee bladeren, vooral aan de boven- en buitenkant, om groei naar binnen en onderaan te stimuleren. Verwijder ook dode of beschadigde takken.
Vormsnoei: Doe dit in de winter, wanneer de Bonsai in rust is. Verwijder dikke takken die de esthetiek verstoren, zoals die de stam verbergen, elkaar kruisen, of onnatuurlijk groeien. Snijd dicht bij de stam en behandel snoeiwonden met wondpasta om genezing te bevorderen.
Voor het snoeien van je Bonsai plant heb je scherpe en schone gereedschappen nodig, zoals een snoeischaar, een takkenschaar en een knobbeltang.
Conclusie
Een Bonsai plant is een geweldige aanwinst voor je huis of tuin. Met de juiste verzorging kun je je Bonsai plant laten bloeien en genieten van zijn schoonheid.
Bedankt voor het lezen en veel plezier met je Bonsai boom!
Veel groeiplezier, mede-plantenliefhebbers!
Jonathan, Botanist bij The Green Bottle Garden
Share:
Optimale verzorging voor de Phalaenopsis: Praktische tips
Hoe verhelp je gele bladeren bij je plant?